Țestoasele cu cap pătrat din Zakynthos – partea a II a

Autor: Mădălin Miu

Cea de-a doua parte a proiectului ”Țestoasele Loggerhead in Zakynthos” urma să fie o aventură subacvatică la care nu ne așteptam.

Am plecat spre portul Agios Sostis într-o după-amiază însorită de Septembrie. Zona în care se află portul face parte din Parcul Național Zakynthos National Marine Park și am dori pe această cale să mulțumim managementului Zakynthos National Marine Park pentru permisiunea de a fotografia în zonele protejate din Golful Laganas.

Acolo ne-am întâlnit cu prietena noastră Anna Lamaj, Coordonator de Proiect în Zakynthos pentru ARCHELON Sea Turtle Protection Society of Greece, ne-am luat repede echipamentul de snorkeling și cel de fotografie subacvatică și ne-am îndreptat încet spre malul mării. Ne-am echipat și am intrat în apă pe lângă faimosul pod de lemn ce leagă portul Agios Sotis de insula Cameo. După ce am setat camera foto pentru poze subacvatice, am început să înotăm către golf în căutarea faimoaselor țestoase loggerhead din Zakynthos.

Am decis să ne despărțim pentru a acoperi o suprafață cât mai mare, iar după doar câteva momente, Anna a făcut semn că văzuse ceva. Am început să mă înot în direcția ei și imediat mi-am dat seama despre ce era vorba: o țestoasă loggerhead care se îndepărta de noi plină de grație. Încercam de zor să imortalizez momentul când, deodată, am auzit un zgomot mecanic foarte ciudat.

Am scos capul din apă și am observat o ambarcațiune care se învârtea în jurul nostru. Era una din bărcile din categoria “Turtle Spotting Boat Tours”, care plimba turiști prin zonele unde țestoasele se hrănesc sau au cuiburi. Anna ne spusese că aceste excursii sunt foarte profitabile, în special în lunile Iunie-Iulie, când țestoasele loggerhead vin în Zakythos pentru a-și depune ouăle. Din păcate, în perioadele anului în care țestoasele nu pot fi observate în număr atât de mare, operatorii acestor excursii încep să le ademenească cu diverse legume pentru a le ține la suprafață cât mai mult timp. Bărcile hărțuiesc des țestoasele, încolțindu-le, totul pentru atracția turiștilor ce platesc pentru a vedea acest spectacol, nedându-și seama că nu asistă la un spectacol al naturii ci la intruziunea omului într-un ecosistem natural.

Tânărul mascul loggerhead s-a îndepărtat de toată agitația din jurul său și s-a îndreptat spre apa mult mai adâncă din exteriorul golfului. Anna ne-a sugerat să înotăm în jurul portului pentru a vedea dacă mai putem găsi alți subiecți la fel de interesanți pentru sesiunea noastră de fotografie subacvatică. După 20 de minute de căutări nu am reușit să găsim nimic și ne gândeam să renunțăm. Am decis totuși să ne îndreptăm încă o dată spre zona unde văzusem tânărul loggerhead puțin mai devreme.

Urma să avem noroc. După câteva minute de căutări, Anna a semnalat din nou că identificase ceva. Am înotat plin de entuziasm către ea și am fost extrem de plăcut surprins să văd un mascul adult ce se hrănea liniștit la 2-3m de suprafața apei.

Mi-am amintit imediat ce-mi explicase Anna despre interacționarea cu țestoasele loggerhead în mediul lor natural: ”Pentru a nu deranja țestoasa, nu ar trebui să ne apropiem la mai mult de 10m de aceasta. Ar trebui totodată să evităm să ne apropiem de ea din față, deoarece este un animal în sălbăticie și nu dorim să fie stresat în nici un fel.”

Am început să înot cu grijă în jurul țestoasei, încercând să surprind cele mai interesante unghiuri fotografice în timp ce masculul loggerhead a continuat să se hrănească fără să pară deranjat de prezența noastră. Regimul alimentar al acestei specii include meduze, alge, plante marine și chiar pești. Fără să mă grăbesc, am început să experimentez cu diverse setări și compoziții, pentru a avea cât mai multe poze reușite la final.

Am decis in cele din urmă să ne îndreptăm spre țărm și să lăsăm țestoasa să-și mănânce cina în liniște. Soarele începea să apună iar noi ieșeam din apă impresionați de ceea ce experimentasem. I-am mulțumit Annei încă o dată pentru toată susținerea pe care ne-a oferit-o și am stabilit ultimele detalii ale proiectului. Ne-am luat rămas bun și am pornit apoi în căutarea următoarei aventuri fotografice.

Am fost foarte bucuroși că am avut oportunitatea de a documenta țestoasele loggerhead din Zakytnhos și sperăm ca aportul nostru de a crea notorietate asupra acestei specii pe cale de dispariție va crea un impact cât de mic. N-am fi putut realiza aceste fotografii fără susținerea voluntarilor de la ARCHELON Sea Turtle Protection Society of Greece și am dori să îi mulțumim personal Annei Lamaj, Coordonator de Proiect în Zakynthos. Dacă doriți să îi ajutați puteți face astfel:

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest