Țestoasele cu cap pătrat din insula Zakynthos

Autor: Mădălin Miu

Pentru a ne documenta noua generație de țestoase cu cap pătrat din insula Zakynthos, am aterizat pe insulă într-o dimineață cețoasă de Septembrie. După ce ne-am cazat am stabilit întâlnirea cu Anna Lamaj, Coordonator de Proiect în Zakynthos pentru ARCHELON Sea Turtle Protection Society of Greece. Am planificat împreună tot proiectul și am rezolvat detaliile birocratice. Ne-am îndreptat apoi către Zante, capitala insulei Zakynthos, pentru a ne întâlni cu reprezentații Zakynthos National Marine Park pentru a obține aprobările finale pentru a fotografia în zonele protejate.

The Wildlife and Ecology Photography Association of Romania ar dori să mulțumească pe această cale managementului Zakynthos National Marine Park pentru permisiunea de a fotografia în zonele protejate din Golful Laganas.

Golful Laganas din Insula Zakynthos este cel mai mare loc de cuibărit al țestoaselor cu cap pătrat din Mediterană. Se crede că 80% din țestoasele din Mediterană vin aici în fiecare vară să își facă cuib. Caretta- Caretta sunt cele mai studiate și cunoscute testoase din lume și au numele de cap pătrat(loggerhead) datorită formei capului lor mare, cu cioc proeminent.

Țestoasele cu cap pătrat(Caretta caretta) nu se retrag în carapace, trăiesc între 47-67 de ani, adulții cântăresc între 77-160 kg și măsoară între 79 si 114 cm lungime.

Sunt o specie amenințată datorită ciclului rar de înmulțire, depun ouă odată la 3-4 ani, și datorită intervenției omului asupra mediului acvatic, menționând poluarea și plasele de pescuit.

Caretta Caretta
Caretta caretta

Ne-am întâlnit cu Anna a doua zi dis de dimineață pentru a începe proiectul pe plaja Gerakas din zona protejată a parcului național. Acolo urma să mergem cu o echipă de voluntari pentru a monitoriza activitatea puilor de țestoasă din timpul nopții. Ei identificaseră un cuib din care ieșiseră toți puii și doreau ca noi să documentăm procesul de excavare și de înregistrate a datelor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
plaja Gerakas
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Traseul noii generații de țestoase cu cap pătrat
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Identificator de cuib

Anna ne-a spus că femelele loggerhead își depun ouăle în Zakynthos între începutul lunii Iunie și sfârșitul lunii Iulie. După ce ouăle au fost depuse durează aproximativ 50-60 de zile până puii reușesc să iasă la suprafață. Astfel, după ce perioada de incubare a luat sfârșit se poate identifica un mic crater deasupra cuibului. Acest lucru indică ieșirea iminentă a puilor din cuib, iar după ce au reușit să ajungă în apă, aceștia lasă urme ce pot fi ușor identificate cu ochiul liber.

 

După ce am trecut de un centru de informare al parcului național, am ajuns în cele din urmă pe un deal de unde se vedea întreaga plajă Gerakas. Când am coborât lângă apă am observat multe șezlonguri și umbrele, ceea ce nu era nici o surpriză având în vedere cât de frumoasă era plaja. Am mai observat încă ceva foarte interesant: prezența unei linii de delimitare, ce nu permitea accesul în zona unde erau cuiburi de țestoasă.

Ne-am întâlnit cu echipa de monitorizare și ne-au dus la cuibul pe care urma să îl excaveze. După ce Anna ne-a arăta urmele lăsate de puii de țestoasă și am făcut câteva poze, voluntarii au început să se pregătească. Și-au pus mănuși chirurgicale, au curățat nisipul din jurul cuibului și au luat elementele de identificare de deasupra lui. În tot acest timp ei ne explicau că acum 10 zile au observat primele urme de pui ducând de la acest cuib la apă; până acum toți puii de țestoasă ar fi trebuit să iasă. Prin această excavație voluntarii doreau să identifice numărul puilor ce au ieșit din ou și numărul ouălor ce nu au reușit să eclozeze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Voluntarii Archelon
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noua generație de Caretta caretta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Evaluarea ratei de eclozare din cuib

Au început cu grijă să sape, să scoată cojile de ouă și să le așeze pe nisip. Am început să fac poze întregului proces când, deodată, am auzit ceva ce mi-a tăiat respirația: ”Avem unul viu.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Loggerhead turtle
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Caretta caretta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Drumul spre mare

Au creat repede un mic tranșeu în nisip și au pus puiul de țestoasă loggerhead, ținându-i umbră în tot acest timp. Imediat i s-a alăturat încă un exemplar. Am reușit să-mi revin din uimire și am început să fotografiez țestoasele de numai 6 cm.

Anna ne-a informat mai târziu că unii pui nu sunt destul de puternici pentru a ieși din cuib odată cu ceilalți frați și surori. Un alt motiv pentru care aceștia nu reușesc să iasă mai este și modificarea structurii nisipului de deasupra cuibului (pietre, compactare, etc.).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cei doi întărziați

După ce Anna și echipa au considera că puii sunt destul de puternici și pot ajunge la apă singuri, le-au creat un canal de ieșire din tranșeul în care se aflau. Micile țestoase loggerhead au început să se îndrepte foarte rapid către apă iar noi am încercam în tot acest timp să le ținem protejate de soarele orbitor. În cele din urmă au ajuns cu succes la apă în aplauzele turiștilor adunați în jurul acestui evenimentului cu adevărat uimitor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Puii de țestoasă

Anna a profitat de această oportunitate și a explicat tuturor ce ar trebui făcut în cazul în care văd pui de țestoasă ieșind din cuib: ”Dacă observăm pui de loggerhead îndreptând-se spre apă, nu ar trebui să îi atingem niciodată. Ar trebui să îi lăsăm să ajungă în apă singuri, pentru a-și exersa înotătoarele și pentru a-și aminti exact unde s-au născut. Trebuie să facem acest lucru deoarece femelele loggerhead se întorc să își depună ouăle exact în locul unde s-au născut. Dacă dorim să ajutăm puii le putem crea o cale prin nisip și le putem ține umbră până ajung în apă. Nimic mai mult.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Țestoasa cu cap pătrat din Zakynthos

Ne-am luat câteva minute de contemplare în urma miracolului la care luaserăm parte. Ne-am curățat de nisip și am început să ne îndreptăm încet către tabăra ARCHELON pentru a discuta despre experiența trăită și pentru a plănui următoarea experiență fotografică cu țestoasele loggerhead.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
În sfârșit a ajuns în mare

Am fost foarte bucuroși că am avut oportunitatea de a documenta țestoasele loggerhead din Zakytnhos și sperăm ca aportul nostru de a crea notorietate asupra acestei specii pe cale de dispariție va crea un impact cât de mic. N-am fi putut realiza aceste fotografii fără susținerea voluntarilor de la ARCHELON Sea Turtle Protection Society of Greece și am dori să îi mulțumim personal Annei Lamaj, Coordonator de Proiect în Zakynthos. Dacă doriți să îi ajutați puteți face astfel:

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest