Rezervația naturală Lacul Cuejdel

Autor: Alin Miu

Lacul Cuejdel sau Lacul Crucii e cel mai mare lac de baraj natural din Europa, având o suprafață de aproximativ 150 ha și o adâncime medie de 10 m, un volum de apă de 1.000.000 mc și e în permanentă creștere. Barajul are 30 m înălțime și 100 m lungime, în aval formându-se alte patru lacuri mici. Lacul  Cuejdel s-a format în urma unor alunecari de teren succesive (1978-1991) pe cursul Cuejdelului, la baza Culmii Munticelu. Repetatele sesizări ale cercetătorilor cu privire la importanța protejarii zonei Lacul Cuejdel au facut posibilă transfomarea zonei lacul Cuejdel în rezervație naturală în anul 2004, prin hotărâre guvernamentală.(sursa-cuejdel.ro)Lacul Cuejdel_1

Accesul se face pe un drum marcat cu bulină roșie. Traseul durează 30-40 de minute, este de dificultate minimă, pentru orice persoana echipată de munte și cu ceva condiție fizică. Drumul forestier este blocat accesului auto și altor vehicule motorizate. Cât despre bicicleta, sunt câteva pante de circa 25 grade înclinare, care vor trebui abordate cu bicicleta în spate.

Lacul Cuejdel_2

Drumul trece printr-o pădure densă, cu lăstariș bogat, destul de greu de străbătut. La circa 2/3 din drumul apare primul dintre lacuri, care este doar de vreo 10-20 de metri diametru, dar îți oferă o prefață la ceea ce va urma.

Lacul Cuejdel_3

Următorul lac este ceva mai mare și acesta te uimește cu imagini de o frumusețe ireală.

Lacul Cuejdel_4

Curând părăsești cărarea din pădure și ajungi la un nou drum forestier, care începe să coboare către lac. De pe drum nu poți să vezi lacul din cauza pădurii dese dar din când în când se ivesc câteva goluri care lasă să se zărească albastrul apei.

Odată ajunși la intrarea principală te întâmpină regulamentul de bază pentru arii naturale protejate. De aici ai acces câteva bănci de odihnă și la un punct de vizionare, un foisor cu etaj,  de unde se poate admira lacul.

Lacul Cuejdel_5

Zona este sălbatică de o frumusețe rară, fără facilități și trebuie menținută cât mai curată de vizitatori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest