Rezervația marină Nusa Penida

Insulele Nusa Lembongan și Nusa Penida sunt sinonime cu recife minunate de corali, partide uimitoare de surf, pace și liniște. Pentru iubitorii de scufundări și snorkeling, este și locul unde te poți întâlni cu minunatele animale marine – Diavolii de mare.

Situată într-o zonă faimoasă pentru biodiversitate marină din Triunghiul de Corali, Rezervația marină Nusa Penida (NP MPA) se află la o distanță de aproximativ 32 kilometri (kilometri) în largul coastei de sud-est a insulei Bali. Ca și destinație turistică populară,Rezervația marină Nusa Penida primește anual circa 200.000 de turiști.

Rezervația marină Nusa Penida găzduiește un ecosistem de corali extrem de divers (cu 296 specii de corali și 576 specii de pești) și găzduiește megafaună marină, inclusiv mola mola (Peștele soare) și diavoli de mare(Manta Birostris și Manta Alfredi) care pot fi văzute pe tot parcursul anului.

În 2015, punctele de scufundare specifică manta Rezervația marină Nusa Penida a atras aproximativ 35.003 de scafandri sau snorkeleri.

În 2014, ca o recunoașterea a valorii lor pentru turismul indonezian și fiind totodată amenințate cu pescuitul excesiv, cu care se confruntă aceste specii, diavolii de mare au fost desemnați ca specii protejate în toate apele indoneziene. Rezultatul a fost interzicerea pescuitului speciilor de diavoli de mare în zona de excluziune economică a Indoneziei. Cu toate acestea, diavolii de mare continuă să facă față amenințărilor ce le pun în pericol supraviețuirea. Populația diavoli de mare din Nusa Penida se confruntă cu amenințări continue din cauza pescuitului ilegal, precum și cu consecințele unor practici nedorite și nesustenabile, cum ar fi pescuitul cu bombe. Ministerul pescuitului și al afacerilor maritime a declarat diavolul de mare de recif (Manta alfredi) și diavolul de mare oceanic (Manta birostris) ca specii de pești protejate, deoarece sunt pe cale de dispariție.

În apele din Nusa Tenggara, cum ar fi Alor, Flores, Lamakera, Lamalera și Lombok pescarii tradiționali capturează în jur de 900-1,300 diavoli de mare anual. Venitul obtinut din vânzarea lor este de 10 ori mai mic decât cel obținut din turismul de vizionare a diavolilor de mare în mediu natural.

Dar totodată turismul, sectorul care promova inițial protecția manta, s-a dovedit a avea implicații negative pentru conservarea speciilor de manta. În NP-MPA turismul a adus alte provocări: creșterea numărului de vizitatori în locurile de scufundări de la Manta și nerespectarea  codului de conduită pentru scufundările cu diavolii de mare. În timpul sezonului de vârf, scafandrii împiedică frecvent accesul diavolilor de mare la stațiile lor de curățare, perturbând astfel un comportament important. Volumele mari de trafic nereglementat cresc incidentele nedoritecum ar fi lovituri sau vătămări cauzate de bărci sau scufundători, precum și alte perturbări ale rutinei lor. Eforturile managementui NP-MPA nu au reușit să țină pasul cu activitățile din sectorul turistic în creștere.

Acești pești minunați, în ciuda faptului că sunt faimoși printre împătimiții de mare, sunt puțin cunoscuți de oamenii de știință. Ceea ce este sigur este că  populația lor scade dramatic din cauza pescuitului excesiv, a poluării și a altor tipuri de perturbări provocate de om.

Presiunea intensă a pescuitului și creșterea cererii internaționale a consumatorilor au determinat scăderea populațiilor de diavoli de mare cu 30% în întreaga lume, unele regiuni înregistrând un declin de 80% în ultimii 75 de ani. Multe specii de rechini au scăzut, de asemenea, cu procente masive și, evident, această presiune actuală pe pescuit nu este sustenabilă.

Cel mai important  factor al unui proiect de conservare de succes este lucrul cu toate componentele comunității, astfel încât toată lumea să beneficieze din protejarea acestor animale. Nimeni nu vrea să le conteste pescarilor dreptul lor de a face mai mulți bani pentru a-și asigura familiile. Problema e că banii nu îi fac pescarii ci proprietarii de bărci și cei ce intermediază mai departe comerțul cu cartilagii de rechin și cu diavoli de mare.

Mulți dintre pescari se plâng că lucrează prea mult pentru prea puțin, deci poate că este timpul să se refacă și acest echilibru. Poate că este timpul să se ia în calcul ca banii obținuți din ecoturism și din menținerea în viață a acestor animale marine să fie distribuți mai corect între toate componentele comunității.

Una dintre cele mai mari probleme pe care le vedem zilnic aici este poluarea apei. Într-o cultură în care gunoiul se aruncă de obicei pe pământ sau în râuri, apariția plasticului a fost un dezastru. Pungile de plastic reprezintă o problemă majoră pentru viața marină, deoarece arată foarte mult ca meduzele și sunt accidental mâncate de multe specii de animale marine. Materialele plastice se prind în mod frecvent pe corali ducând la ruperea sau sufocarea acestora și există numeroase exemple documentate de delfini, rechini, diavoli de mare, broaște țestoase și alte specii de pești care s-au înecat pentru că au mâncat bucăți de plastic. Sunt urgent necesare măsuri de colectarea a reziduurilor din plastic și eliminarea lor adecvată :

Un raport recent a constatat că aproximativ 30 de milioane de sticle de plastic sunt folosite în Bali în fiecare lună!


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest