Rechinul vulpe din Monad Shoal

Rămaşi impresionaţi de graţia marelui uriaş de la Oslob, ne-am îndreptat paşii către ultimul punct al expediţiei noastre, insula Malapascua, pentru întâlnirea cu rechinul vulpe(Alopias vulpinus). Unul dintre cei mai sfioși și eluzivi subiecți, rechinul vulpe apare constant într-un anumit loc din zonă.

Rechinul vulpe

Denumită noul Boracay datorită peisajului tropical, a asaltului turiştilor dar şi datorită investiţiilor masive din ultima vreme, zona oferă liniştea şi tihna pe care viaţă activă de noapte din alte colţuri exotice de lume le-a alungat.
Deşi drumul a fost destul de lung, compus din cinci segmente: taxi Alona – Tagbilaran, feribot Tagbilaran – Cebu, taxi Cebu – Maya, barcă Maya – Malapascua (direct pe plaja resortului), a meritat efortul şi ne-am văzut ajunşi într-un adevărat paradis tropical, gata să ne cazăm la Evolution, unul din resorturile bine cotate de pe insula.

Insula Malapascua

Mare ne-a fost bucuria când după diverse cazări am ajuns să avem şi noi plajă privată, la propriu şi la figurat, întrucât puţină lume tranzita arealul, găseam la orice moment un şezlong disponibil şi aproape nimeni în jur. Faleză obişnuită a oricărei staţiuni era aici de fapt o alee de nisip delimitată din marginea plajei de o „bordură” din trunchi de cocotier şi încadrată de plante exotice pe care noi ne străduim să le cultivăm în zona temperată.
Încă de la sosire am remarcat un centru de scufundări bine dotat şi organizat, echipamente performante, şcoală de rebreather şi scufundări tehnice, însă pe toate acestea le ştiam pentru că alesesem locaţia în cunoştinţă de cauza.

Evolution Diving Center
Insula Malapascua – Golful Nord
Insula Malapascua

Monad Shoal, rezervaţie marină pentru rechini vulpe.

Malapascua este o insula mică, cu o suprafaţă de circa 6 km, devenită celebră datorită diversităţii mediului marin care a atras scufundători: deşi există un vast număr de locuri de scufundări, cel mai căutat este Monad Shoal, rezervaţie marină pentru rechini vulpe. Vieţuitoare pelagice, aceşti peşti trăiesc cu precădere la mari adâncimi şi sunt timizi la întâlnirea cu scafandrii. Monad Shoal este singurul loc din lume unde rechinul vulpe poate fi văzut cu regularitate la adâncime de circa 20 de metri, întrucât este o „staţie de curăţare”, aceştia petrecând timp pentru a se lasă igienizaţi de peştişori, care îi scapă astfel de diverşi paraziţi de pe piele, branhii şi gură.

Rechinul vulpe

Programul zilnic de scufundări de la Evolution presupune plecare la ora 5.30 am la Monad Shoal pentru întâlnirea cu rechinii vulpe. Ne-am îmbarcat somnoroşi dar nerăbdători, iar înjumătate de ora, în timp ce soarele răsărea, am ajuns la locul faptei. Planul scufundării era simplu: coborâm pe parâmă până la circa 20 de metri şi ne deplasăm de-a lungul marginii platoului până la locul unde îşi fac apariţia mult aşteptaţii rechini, loc amenajat spre buna desfăşurare a activităţii printr-o frânghie instalată între două puncte fixe, folosită de scafadri pentru a se ţine cu mâinile de ea şi dincolo de care nu era admis a se trece. Deasemenea, nu este permisă folosirea blitului pentru fotografii şi filmat pentru a nu deranja viețuitoarele. Suprinzător, deşi consideraţi a fi timizi, rechinii de la Monad Shoal probabil s-au obişnuit cu scafandrii.

Monad Shoal -25m

Am urmat şi noi planificarea de pe barcă şi am recunoscut locul de întâlnire prin multitudinea de scafandri aşezaţi regulamentar în linie dreapta, ţinându-se de frânghie. M-am aşezatşi eu în locul care mi-a fost indicat de către ghid, colegul meu Alin rămânând la 1 m deasupra fundului apei, în aceeaşi linie cu noi, fără a se ţine de funie, pentru a putea face fotografii. Aşteptăm părerea sa despre experienţă fotografierii, pe blogul său de fotografie subacvatică www.fishtale.ro, pentru că lipsa blitului în prezenţa unor rechini graţioşi şi rari la 20 şi ceva de metri sub apă, cu certitudine a născut frustrare. Da, aşa erau prietenii noşti, „vulpi” subacvatice după care am călătorit până la capătul Pământului: au apărut din albastru unduindu-şi cozile lungi până la vreo 2 metri în faţă noastră, investigandu-ne pe noi, spectatori impresionaţi.
Vom posta şi filmul scufundării pentru a putea înţelege de ce am fost atât de încântaţi de vederea acestor creaturi rare.

Povestea întâlnirii cu rechinul vulpe va continua într-un post viitor.

Rechinul vulpe

Autor: Claudia Milea


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest