Rechinul vulpe din Monad Shoal -ep. 2

Rechinul vulpe(Alopias pelagicus) este astfel denumit deoarece are o coadă lungă, de mărimea corpului său, care îl face să semene cu mamiferul continental. Tocmai coada faimoasă de care se foloseste pentru a vâna, lovind și amețind peștii, i-a atras și soarta de specie aflată pe cale de dispariție: este vânat pentru a satisface cererea de materie primă pentru supa de aripioară de rechin.

Coada faimoasă a rechinul vulpe

Statisticile arată ca populația de rechin vulpe a scăzut datorită pescuitului nesustenabil în zona Oceanului Indian cu procente între 70 și 99%, în zona Oceanului Pacific cu circa 80%,  în zona Oceanului Atlantic cu 70-80%, iar în zona Mării Mediterane până la 99%.

sursa: Deep Sea News

Deși populțiile de rechin sunt în declin, încă nu este târziu pentru a schimba direcția. Doar o cooperare la nivel internațional prin măsuri de protecție și educare a maselor, pornind de la nivel guvernamental și prin instituții dedicate cum sunt CITES și CMS s-ar putea încuraja refacerea populațiilor aflate în declin.

Dincolo de costul economic – provenind din industriile pescuitului si turismului – ce ar putea fi cauzat de dispariția rechinilor, principala pierdere ar putea fi devastatoare intrucat ar duce la sufocarea oceanului planetar prin cresterea necontrolata a algelor si disparitia in totalitate a ecosistemelor marine. Mai mult decat atat, se stie ca oceanul regularizează circuitul carbonului pe planeta. Ecosistemele costiere stocheaza in plantele marine circa 50% din cantitatea de carbon existenta. Daca rechinii n-ar mai exista sa se hraneasca cu peștii care consuma aceste plante, s-ar elibera cantitati insemnate de carbon in atmosfera, accelerând procesul de încălzire globală la care oricum asistăm neputincioși.

Credem cu tărie ca atitudinea generației FĂLCI trebuie să fie schimbată și fiecare mic gest poate însemna un mare pas.

Cum poti tu face diferența, aici în România? Simplu: studiază și convinge-te ca rechinii nu sunt un pericol pentru omenire, ba este chiar invers: depindem de acesta specie. Discută cu alții si ajută-i să înțeleagă acest aspect. Promovați argumentat acest comportament și încetați sa consumați/cumpărați produse din rechin: de la suplimente din cartilagiu de rechin, la carnea prezentă in magazine (atenție la continutul de substanțe toxice!), până la suveniruri din dinți de rechin, consumarea de supa de aripioară sau descurajarea oricărei practici ce duce la omorârea sau lezarea acestor viețuitoare.

Dispariția rechinului nu este doar un pește mort ci colaps.

Orice mic pas poate face diferența. Ascultă și convinge-te!

Sursa articol: Wikipedia, IUCN Red List, PEWtrusts, sharksider.com

Autor: Claudia Milea


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest