Promovarea Parcurilor Naturale ale României

Parcul Național Vânători – Neamț

Parcul Național Vânători Neamț desfășoară un proiect de reintroducerea zimbrului european în libertate.

Acestă specie este una ameninţată de dispariţie şi se fac eforturi deosebite pentru reintroducerea zimbrilor în libertate.

Ultimul zimbru din Moldova a dispărut în 1762, iar din Transilvania în 1790. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.

În 1927 mai puţin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toţi în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind ucişi de branconieri după Primul Război Mondial.(sursă Wikipedia).

Refacerea speciei zimbru în România a început la dată de 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ-Haţeg, judeţul Hunedoara.

Parcul Natural Vânători Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul sau natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

În momentul de faţă, Parcul Natural Vânători Neamţ este sigurul loc din ţară în care zimbrul se întâlneşte în captivitate în cadrul Grădinii Zoologice din comună Vânători (efectiv de 6 zimbri); în semilibertate, în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ ( un efectiv de 21 zimbri) şi 5 zimbri (3 masculi şi 2 femele) în libertate începând cu 22 martie 2012, în zona Chitele.

Membrii WEPA au realizat o sedință foto a exemplarelor aflate în libertate din arealul Parcului Național Vânători Neamț. Acestă acțiune a avut suportul logistic al administrației parcului iar echipamentul foto a fost asigurat de Olympus prin MGT Educational srl.

Imaginile realizate au stat la baza unei campanii de promovare a Parcului Național Vânători Neamț. Campania s-a desfașurat pe o perioada de 30 de zile în mediul online în luna iulie 2015. Rezultatele campaniei au fost : 3000 de interacțiuni cu mesajul de campanie și peste 80000 de vizualizări.

O parte din imagini au fost donate Parcului Național Vânători Neamț spre utilizare.

WEPA dorește să continue acest proiect cu promovarea celorlalte parcuri naturale din România.

Vă așteptăm alături de noi în următoarele proiecte.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest