Proiect Socorro 2015 – Etapa 3: Arhipelagul Revillagigedo

Arhipelagul Revillagigedo este compus din patru insule de origine vulcanică, poziționate la 390 de km vest de Peninsula Baja,Mexic, în Oceanul Pacific de Est.
Insulele ce compun arhipelagul sunt: Roca Partida, San Benedicto, Clarion, Socorro.
Arhipelagul adăpostește un număr mare de specii endemice de plante și animale, fiind denumit și “Micul Galapagos”. Guvernul mexican l-a declarat în 1994 ca Rezervație a Biosferei. Dintre cele 4 insule, Socorro adăpostește cele mai multe specii de plante și animale. San

Benedicto – imagini de suprafață

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

San Benedicto a fost afectat de erupția vulcanului de pe insulă în 1952, fiind afectată întreaga faună și floră. De atunci își revine încet datorită curenților marini și a vânturilor ce ajută la dispresia de plante și animale între insule. Ultima activitate vulcanică a fost înregistrată în 1993. Există o listă de specii endemice care sunt amenințate cu extincția, printre acestea Socorro Dove este crescut doar în captivitate iar Bufnița Elf pare să fi dispărut din areal. Insulele sunt nelocuite cu excepția insulei Socorro, unde se afla o mică garnizoană militară cu câteva zeci de militari.

Insula Socorro – imagini de suprafață

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un articol al Sea Watch ne prezintă o realitate diferită:
Acum 30 de ani arhipelagul Revillagigedo era unul dintre cele mai bogate în faună marină din tot Pacificul de Est. Rechini erau cu sutele, bancurile de pești se întindeau pe kilometri întregi, întâlneai la tot pasul diavoli de mare, delfini, toni galbeni, wahoo. In prezent populatia de pești a scăzut la 20-30% din ce exista odinioară, populația de wahoo a fost decimată, astfel că nu se mai întâlnesc exemplare peste 10 kg.
Populația de rechini a scăzut cu 50-60%, mulți dintre ei căzând victime pescuitului industrial monofilament.
Pescuitul industrial nesustenabil și pescuitul sportiv sunt cauzele principale ale acestei situații. Din păcate pescuitul industrial în zonă este încă prezent, deși statul mexican a interzis acest lucru din 2002.

Roca Partida – imagini de suprafață

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozele din acestă etapă au fost realizate cu Olympus OMD E-M1 și obiectiv M Zuiko Digital ED 12-40mm Pro, oferite de Olympus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

În episodul viitor vom continua povestea proiectului nostru cu experiențele subacvatice din Arhipelagul Revillagigedo.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest