Proiect 2016 – Rechinii din Azore

Obiectivele proiectului

1. Imortalizarea principalelor specii amenințate din zona insulelor Azore:  specii de rechini –  Rechinul Mako(Isurus oxyrinchus) și Rechinul Albastru(Prionace glauca)

2. Monitorizarea populațiilor de animale marine;

3. Comunicarea nevoilor de refacere a populațiilor de animale marine amenințate;

4. Implicarea comunităților în efortul de protejare prin conștientizarea pescuitului excesiv, a comerțului cu animale pe cale de dispariție și descurajarea consumului de preparate ce au la bază aceste specii amenințate.

Destinație principală

Azores este un arhipelag format din nouă insule, în mijlocul Oceanului Atlantic, ce aparțin Portugaliei, fiind accesibile cu un zbor de 3,5 ore din Lisabona. Insulele Azore sunt unice din combinația a două caracteristici: un climat oceanic subtropical mixat cu apele bogate în nutrienți ale Curentului Golfului. Krill, plancton, bancuri de sardine atrag predători mari, astfel oferă posibilitatea de a te scufunda alături de aceștia, într-un peisaj subacvatic deosebit, datorită formațiunilor geologice recente de origine vulcanică.

Itinerariu: 

07 iulie – 09 iulie : deplasare pe ruta București – Lisabona  – Pico Island (Azores)

10 iulie  – 16 iulie : scufundări pentru monitorizarea populațiilor de rechini din speciile menționate în diferite situri în jurul insulelor Pico,

17-18 iulie : întoarcere Pico – Lisabona – București

Acțiune

Subiecții proiectului nostru sunt două specii de rechin: Rechinul Mako(Isurus oxyrinchus) și Rechinul Albastru(Prionace glauca)

Rechinii sunt distribuiți în cadrul oceanelor în funcție de mai mulți factori. Multe din evenimentele marcante din viața lor au loc în zone ferite de oameni și destul de puțin cunoscute nouă. Rechini procrează, nasc și își cresc puii în arii diferite de cele în care își trăiesc mare parte din viață, datorită faptului că au un comportament de segregare pe sexe și pe dimensiuni. Din păcate, știm destul de puține despre modul în care circulă aceste populații de rechini iar decimarea rapidă a acestora ridică semne de întrebare asupra eficienței măsurilor de protejare a acestor specii.

Arhipelagul Azore, cu poziționarea sa centrală, pare să fie un loc preferat pentru împerechere și creșterea puilor. Studiile privind patternul migrator al unor rechini mako ce au fost marcați cu emițătoare GPS au arătat că această specie călătorește extensiv. Un exemplar femelă a înotat în 952 de zile nu mai puțin de 28.139 km – sursa Movements of Blue Sharks (Prionace glauca) de Frederic Vandeperre & Co.2014. )

Studiile au arătat deasemeni că puii de rechin își petrec primii doi ani de viață în zona arhipelagului Azore iar apoi își încep interminabilele călătorii. Rata mortalității este foarte mare în primul an, datorită dimensiunilor mici ale puilor, ulterior scade, puii având un ritm de creștere rapid.

Pescuitul industrial utilizând linii kilometrice pline cu carlige ar trebui interzis în aceste zone cu populații sensibile. Pescuitul se poate desfășura în continuare înafara acestor zone de creștere, alături de Arii Marine Protejate, care să prevină extincția speciilor de rechin, testoase și multe alte specii.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest