Păsările marine rare ale Europei

Autor: Alin Miu –

Roseate Tern (Sterna Dougallii) face parte din familia Sternidae și una din păsările marine rare ale Europei. Adjectivul Roz face referință la culoarea penajului de pe piept care este de culoare roz, acestă culoare datorându-se regimului alimentar bazat pe crustacee și pești mici.
Este o pasăre ce se întâlnește în perioada de vară în zona de coastă a Atlanticului iar iarna o petrece în zona Caraibelor sau pe coasta de vest a Africii.

Roseate Stern_1
Roseate Stern_1
Roseate Stern_2
Roseate Stern_2

Roseate Tern cuibărește pe plaje sau pe stâncile din apropierea țărmului. Colonia pe care am reușit să o fotografiez în zona Sao Roque do Pico, era localizată pe o stâncă în apropierea țărmului, imposibil de abordat fără echipament de alpinism.

Colonie de Sterna dougallii
Colonie de Sterna dougallii

Noroc de lentila M.Zuiko 70-300mm care mi-a permis să mă apropii destul de mult de păsările din colonie. Deși nu este o lentilă recomandată pentru fotografia păsărilor sălbatice, plaja focala largă mi-a permis realizarea de diferite tipuri de cadre.

Sterna dougallii_2
Sterna dougallii_2
Sterna dougallii_1
Sterna dougallii_1

Populațiile de Sterna Dougallii sunt într-un declin permanent înca de secolul trecut, când erau vânate la scara larga pentru penele lor. Din 1987 a devenit specie protejată și totuși declinul lor continuă.
Cuibărind în zona țărmului sunt deranjate de zgomotele activităților umane și au tendința de a-și părăsi cuiburile și puii dacă mediul înconjurător li se pare amenințător. Totodată au parte și de dușmani naturali cum ar fi pescărușii, vulpile, bufnițele, etc. Momentan sunt înregistrate circa 1600 de perechi, ceea ce este considerat un număr insuficient pentru sustenabilitatea speciei.
Arhipelagul Azore este un loc de referință în viața acestor păsări, fiind destul de des întâlnită, totuși vorbim despre una dintre cele mai rare păsări din Europa.
Un fapt mai deosebit, ce l-am aflat de la localnicii ce pescuiau pe țărm, în apropierea coloniei, este obiceiul masculilor de a curta femelele plimbandu-se cu pești în cioc și oferindu-le acestora.
S.dougallii sunt deosebit de gălăgioase și se urmăresc unele pe altele pentru a-și fura prada.

Sterna dougallii_4
Sterna dougallii_4
Sterna dougallii_3
Sterna dougallii_3

Localizarea particulară a acestei colonii și aglomerația de păsări de pe bucata de stâncă o fac un punct de atracție pentru vizitatorii zonei.
Pe țărm am avut supriza să zăresc câteva exemplare de șopârle, care se adunaseră la o cutie cu gunoaie din apropierea plajei. Deosebit de curajoase, sopârlele verificau fiecare obiect din gunoi, în căutarea hranei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest