Minidelta Larga Jijiei Iași

Larga Jijiei este una dintre minunile naturale ale României și este situată la doar 25 de km de Iași. Este un loc în care natura și-a intrat în drepturi în doar câțiva zeci de ani.

Până în 1977 toată acesta zonă, ce se întinde pe o suprafață de 1250 de hectare, reprezenta doar mlaștini și păpuriș. Ulterior aici s-au amenajat o serie de lacuri artificiale și s-au construit 34 de km de diguri.

După 30 de ani natura și-a intrat în drepturi și acum acesta mini-deltă este populată de peste 197 de specii de păsări. Și-au făcut colonii în Larga Jijia lebedele, egretele, cormoranii, buhaii de baltă, berzele albe și negre, țigănușii, călifarii, acvilele, șerparii, șorecarii, șoimii, prepelițele, cocorii, nagâții, fugacii, pescărușii, huhurezii, pitulicii și sticleții. În plus, în mini-delta din Larga Jijia trăiește singura colonie de lopătari din țară, în afara celei din Delta Dunării.

Practic, în paradisul natural de lângă Iași trăiesc mai mult de 50% din speciile de păsări catalogate în România. S-a mai ajuns la concluzia că este una dintre cele mai propice zone din țara pentru înmulțirea peștilor și a păsărilor.

Ne-am deplasat în zonă pentru a face cunoștință cu mini-delta și pentru a evalua populațiile de păsări ce își petrec iarnă aici. Digurile sunt acum pline de stufăriș și foarte potrivite pentru cuibărit, lacurile oferind mâncare din belșug pentru toți locuitorii deltei.

Spre bucuria și surprinderea noastră, lacurile erau și acum (în luna Decembrie) pline de păsări de tot felul. Deși lacurile fac parte dintr-o fermă piscicola, peisajul, malurile și locurile arată sălbatic, fiind acoperite de stuf, buruieni și iarbă acvatica. Erau câțiva pescari pe unul dintre lacuri, dar restul arăta puțin afectat de prezența omului.

Din păcate nu lipsesc sticlele goale de plastic de lângă maluri. Natura cu greu le face față. Este nevoie de conștientizare din partea vizitatorilor pentru limitarea impactului uman asupra mini-deltei. O acțiune de strângere a gunoaielor din zonă ar fi de folos, altfel acestea vor deveni parte din peisaj, cu grave repercursiuni asupra microclimatului.

Galeria de imagini din minidelta Larga Jijiei se poate vizualiza aici :Minidelta Larga Jijiei


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest