Migrația sardinelor – Proiect Rechinii din Filipine 2017

Autor: Alin Miu

Un nou proiect WEPA se apropie de final. Regiunea Cebu din Filipine oferă peisaje unice, insule superbe, locuri de scufundări memorabile, animale și pești de tot felul, oameni primitori și zâmbitori.

În perioada următoare vom prezenta experiența noastră cu acest ecosistem unic.

Moalboal – Insula Pescador – Migrația sardinelor

Drumul de la Cebu la Moalboal a fost unul greoi, mai ales după 16 ore de stat în avion, pe ruta Londra – Dubai – Cebu. În teorie sunt doar 112 km, dar viteza de deplasare pe toată insula Cebu este una extrem de scăzută, în jur de 30 de km/oră. Astfel drumul a durat alte 3 ore bune. Între timp s-a înnoptat și nu am mai reușit să vedem prea multe din ce oferă insula. Doar ne-am cazat, am mancat și ne-am dus la somnul mult dorit.

A doua zi dimineață am pornit să explorăm zona și să stabilim contactele cu centrul de scufundări.

Una din regiunile celebre de scufundări din Cebu se află în partea de vest a insulei, în jurul localității Moalboal. Aceasta se întinde pe câțiva kilometri lungime de-a lungul coastei și te întâmpină cu plaje cu nisip alb, apă turcoaz și recifuri de corali. Deși este mai retrasă și mai puțin populară decât alte destinații de scufundări din regiunea centrală Visayas, Moalboal este faimoasă pentru pereții verticali acoperiți cu corali, care încep de la marginea plajei.

Pereții de corali moi sau duri sunt populați de bancuri de pești de recif, printre cei mai deosebiți fiind bancurile de Razorfish(Aeoliscus strigatus) sau Shrimpfish care se ascund printre corali.

Adevărata perlă a scufundărilor este insula Pescador, care se află la doar 15 minute de mers cu barca. Povestea spune că acum câțiva ani în urmă au apărut din senin bancuri uriașe de sardine, care apoi au dispărut la fel de neașteptat. În următorul an, au apărut din nou și de atunci au rămas permanent în zonă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La fel ca mai cunoscutele bancuri de sardine din Africa de Sud, sardinele din Moalboal atrag un număr substanțial de pradători, cum ar fi bancuri de ton, macrou și ocazional,  rechinul-vulpe. Deosebirea dintre cele două conglomerări de sardine este că în Africa de Sud fenomenul reprezintă de fapt migrația specimenelor iar prezența lor are caracter sezonier, în timp ce în Moalboal sardinele sunt rezidente de cațiva ani buni, migrând doar de la Insula Pescador la plaja Panagsama.

Este un spectacol subacvatic deosebit, cu atât de multe sardine încât nu se mai vede soarele. Este unul din fenomenele marine pe care dorim să le promovăm în cadrul proiectului nostru și suntem norocoși că am putut să trăim acestă experiență.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Când am ajuns noi, bancurile de sardine erau chiar la margine plajei, unde începe peretele vertical, ce coboară până la 600 metri adâncime. Surpriza a fost că am putut experimenta întâlnirea cu bancurile de sardine, dar și țestoase, șerpi marini și multe alte vietăți la doar 20-30 de metri în larg. De remarcat zona prietenoasă pentru snorkeling, fiind o arie costieră blândă, fără valuri mari sau curenți puternici, doritorii înarmați cu mască, snorkel și labe se pot bucura de o experiență unică începând de la câțiva metri de mal.

Am fost cu adevărat surprinși, deoarece ieșisem la o tură de snorkeling de pe plaja, să verificăm echipamentele de fotografie subacvatică și reciful de corali. Bancuri de sardine la snorkeling, o zi cu soare și o camera subacvatică cu o lentilă cu deschiderea de 204 grade, ne-au facut un frumos debut al expediției.

Scufundările la Pescador Island au fost destul de spectaculoase prin bogația de vietăți găsită aici. Fiind rezervație naturală și cu o apă bogată în nutrienți reciful era bine populat iar viețuitoarele marine aveau dimensiuni surprinzătoare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desi nu am avut ocazia să vedem prădatori așa cum ne-am fi dorit și cum ne-am asteptat, experiența a meritat efortul de a ne deplasa până la Moalboal. Despre abundența viețuitoarelor marine vom detalia într-un articol separat, rezultat al documentării noastre la fața locului.

Galeria de imagini pentru Sardine Run se poate vizualiza în pagina Imagini

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest