Meduza luminescentă

Autor:  Alin Miu – 

Meduza luminescentă sau Înțepătura mov este o meduză deosebită. De cele mai multe ori de nuanță mov, se poate întâlni în multe dintre mările lumii în climate calde sau temperate, la adâncimi de 12-30 de metri.

Pelagia noctiluca
Pelagia noctiluca

Tentaculele acestei meduze pot crește până la 4 metri în lungime și sunt deosebit de periculoase pentru scufundătorii neprotejați de costume de scufundări.

Denumirea latină este Pelagia noctiluca ce înseamnă lumina din largul oceanului. Denumirea deriva din faptul că are capacități de a emite lumină când se simte amenințată. Este o apariție destul de comună în apele Mediteranei, Zona Bermudelor și în apele Oceanului Atlantic.

Acestă meduză este cea mai veninoasă dintre speciile ce se întâlnesc în Marea Mediterană. Deși efectul înțepăturii este limitat la efecte asupra pielii, durerile pot fi simțite 1-2 săptămâni. În unele cazuri înțepătura poate lăsa cicatrici pe piele ce sunt vizibile câțiva ani.

O altă denumire este Înțepătura mov
O altă denumire este Înțepătura mov

Dacă ați fost înțepat de o meduză, spălați bine zona cu oțet și țineți un compres cu oțet pentru 30 de minute. Dacă nu aveți disponibil oțet, folosiți apă de mare și NU folosiți apă potabilă. Trebuie să încercați să eliminați tentaculele înfipte în piele.

Acesta este unul dintre motivele pentru care recomandăm costumele complete și nu cele scurte pentru scufundări.

Imaginile au fost realizate cu sistem de fotografie subacvatică Olympus în cadrul unui proiect WEPA

sau meduza luminescentă
sau meduza luminescentă

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest