Maimuțele Langur Cenușii din Grădinile Mandore

În Martie 2016 am avut oportunitatea de a vizita orașul Jodhpur (Rajasthan, India) pentru câteva zile. Mare ne-a fost bucuria când am descoperit că Grădinile Mandore, una dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute ale orașului, sunt casa unei specii de maimuțe considerate întruchiparea unui celebru zeu din mitologia hindusă.

Grădinile Mandore fac parte din complexul de edificii străvechi ce formau în secolul al 6-lea orașul cu același nume. Se pot regăsi în incinta grădinilor numeroase temple, terase înalte din piatră, cenotafe închinate dinastiilor ce au domnit aici, un muzeu guvernamental, o ”sală a eroilor” și, bineînțeles, un nelipsit templu închinat celor 30 de milioane de zei din mitologia hindusă.

IMG_2919-1

Pe lângă toate aceste elemente impresionante, în Grădinile Mandore se pot regăsi și numeroși reprezentanți a-i regnului animal. Printre aceștia de departe cei mai interesanți sunt Langurii Cenușii cunoscuți și sub numele de Langurii Hanuman (după celebrul zeu maimuță din mitologia hindusă, protagonistul principal al epopeii Ramayana).

Aceștia reprezintă o specie de maimuțe din familia Cercopitecide regăsită în principal în zona Asiei de Sud, fiind ușor recognoscibili după blana de culoare gri (uneori galbenă) iar fața, urechile și extremitățile de culoare neagră. Langurii Cenușii din Grădinile Mandore prezentau o coadă lungă, arcuită către cap în timpul mersului relaxat, caracteristică specimenelor din India de Nord. În Sri Lanka și India de Sud, aceștia au coada în formă de ”U” inversat sau uneori chiar în formă de ”S”. Aceste cozi pot ajunge la dimensiuni cuprinse între 69 și 102 cm și sunt întotdeauna mai lungi decât corpurile maimuțelor (ce ajung să măsoare între 51 și 79 cm).

IMG_2928-1

Langurii Cenușii sunt în principal animale patrupede, cunoscute și pentru abilitatea de a sări și de a se cățăra în poziție verticală. Își petrec aproximativ jumătate din timp pe pământ și cealaltă jumătate în copaci, având abilitatea de a sări în orizontal distanțe de 3.7-4.6 m și în cădere distanțe de 10.7-12.2 m.

Fiind în principal ierbivori, preferă să se hrănească cu diverse frunze și ierburi, dar nu au nici o problemă să mănânce ocazional și mușchi, licheni, fructe, conuri și ace de conifere, rădăcini, termite, larve de insecte și pânză de păianjen.

Delectându-se cu câteva fructe uscate am surprins și noi primul Langur Cenușiu la intrarea în Grădinile Mandore. Pe măsură ce înaintam spre edificiile grădinii am tot sperat să mai vedem și alte maimuțe ce poartă numele zeului hindus.

IMG_2925-1

Ajunși în fața unui templu am avut oportunitatea de a asista la o ceremonie ce includea cântec, dans și ghirlande din flori. Deodată, au început să sune câteva clopote foarte zgomotos și atunci și-au făcut apariția și prietenii noștri, Langurii. Au început să scuture crengile copacilor din apropiere și să imite bătăile clopotelor prin urletele specifice. După câteva minute clopotele s-au oprit și, ca prin apăsarea unui buton, la fel au făcut și maimuțele.

Ne-am continuat drumul și am ajuns într-o zonă mai împădurită a grădinilor unde am descoperit aproximativ 20 de Languri odihnindu-se la umbra unor copaci înalți. După ce am reușit să-i imortalizăm fotografic în acea stare de relaxare deplină, subiecții noștri au început să alerge în grup către o zonă a parcului ce părea a fi sub supravegherea unui arbore foarte înalt, cu ramuri foarte dese însă lipsite de frunze aproape în totalitate. Aici s-au întâlnit cu alte maimuțe aparent venite din alte colțuri ale grădinilor sau de prin vecinătate și, după o scurtă pauză, au început să se cațăre și să sară aproape ritualic printre ramurile impunătorul copac.

IMG_2933-1

După ce am admirat aceste minunate animale câteva minute bune ne-am luat rămas bun foarte bucuroși de cunoștință. Sperăm să ne mai întâlnim și cu alte ocazii cu Langurii Cenușii (cunoscuți și ca Langurii Hanuman), o specie de maimuțe extraordinar de energice și interesante.

Autor: Mădălin Miu


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest