Macacii, vedetele din Jaipur

Macacii, vedetele din Jaipur – Autor: Ilona Corfu

Povestea drumeției prin India continuă cu cele câteva zile petrecute în Jaipur. Denumit și Orașul Roz, acesta este capitala statului Rajasthan. Orașul, care a fost odinioară capitala regalității impresionează și astăzi prin elementele moștenite din cultura Rajasthani.

Fermecați încă fiind de monumentele arhitecturale, plimbarea noastra prin oraș a luat brusc o altă turnură. Mi-am dat seama că atunci când e vorba de aventură, elementul cheie este încrederea pe care o ai în șoferul tuk-tuk-ului închiriat (ideal ar fi sa nu vă știți doar de 20 de minute :).

Nu departe de oraș, am descoperit Galta Ji, cunoscut și sub numele de Templul Maimuțelor, monument dedicat de asemenea lui Hanuman.

Până la zona veche cu temple, loc binecunoscut de pelerinii hinduși, forțele iți sunt încercate prin urcarea unei zone muntoase, casa a peste 4000 de maimuțe din familia Cercopitecite, specia Macaca mulatta.

1

Macacii trăiesc într-o gamă largă de habitate dând dovada de o mare adaptabilitate. Le putem întâlni în nordul Indiei și Thailandei, Pakistan, China, Bhutan, Laos, Burma, Nepal, Bangladesh, Vietnam, Afghanistan și până în Himalaya, la altitudini de până la 3.000 m, atât în zone salbatice, cât și în mediul urban

2

Pot fi recunoscuți după blana de culoare maroniu prăfuit, uneori cu tentă roșcată, părul scurt de pe cap, fața și fesele, la adulți, de culoare rozalie. Variază ca lungime între 45 si 65 cm, coada adăugând între 19 și 32 de cm la lungimea totală. Masculii sunt ceva mai mari decât femelele, cu o greutate între 6,5 și 12 kg, pe când femelele cântăresc în medie 5,5 kg.

Macacii sunt o specie patrupedă și în funcție de tipul de habitat în care se găsesc, pot fi predominant arboricole sau predominant terestre. În ceea ce privește preferințele lor culinare, acestea sunt omnivore și mănâncă de la rădăcini, ierburi, fructe, insecte, plante și până la animale mici.

3

Populațiile constau, în general, din câțiva masculi independenți și multe femele înrudite. Aceștia trăiesc în grupuri, în care ierarhia poate fi de ambele sexe, deși masculii sunt mult mai prezenti și mai agresivi. Sunt o specie gălăgioasă și dinamică, aspect observat și de noi la trecerea prin teritoriul lor. Totuși macacii de aici sunt diferiți, uneori chiar prietenoși. Deși am putea spune că aceștia s-ar simți mult mai bine în sălbăticie, tangența cu mediul urban modificându-le în timp comportamentul, macacii de aici par complet adaptați la jungla urbana din apropiere.

4

Dupa cum o spune și numele, Monkey town, aici macacii au pus stăpânire, în totalitate, pe această zonă, exemplare de toate vârstele fiind întâlnite peste tot. Dacă vrei să ajungi la templu este necesar un pic de curaj și vreo câteva pungi de arahide, achiziționate din timp, care să îți garanteze pasajul liniștit prin teritoriul lor. Fiind la ele acasă nu fost deloc deranjate de prezența noastră și chiar se apropiau foarte mult pentru a revendica taxa în alune. Dupa ce s-au convins de bunele noastre intenții, am ajuns să le hrănim direct din palma, iar dacă ţineam pumnul închis se chinuiau să îl deschidă. Hrănindu-le am observat foarte bine ierarhia de care vorbeam anterior, primii care se ospătau fiind masculii dominanți.

5

Deși preponderent prietenoase, atingerea și privirea lor directă nu este recomandată, după câte ne-au sfătuit localnicii. Singurele momente în care nu am putut ține cont de sfaturi, au fost la săriturile puilor direct pe noi, pentru a avea acces direct la hrană.

6

După cele câteva ore petrecute în compania lor, ne-am luat ramas bun de la vedele Jaipur-ului, de la macacii care au pana și o serie de documentare dedicate lor de Nat Geo Wild, cu o întrebare în minte: eliberate în salbaticie, oare ar mai ști să supraviețuiască fără elementele urbane?

7

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest