Fotografia de wildlife: Zimbri sălbatici din Parcul Natural Vânători – Neamț

Sedința foto a avut loc în compania celor mai mari mamifere sălbatice ce trăiesc la noi în ţară. Pentru a le putea fotografia am mers în Parcul Natural Vânători Neamţ, unde am avut întâlnire cu zimbrul european (Bison bonasus).
Acestă specie este una ameninţată de dispariţie şi se fac eforturi deosebite pentru reintroducerea zimbrilor în libertate.
Ultimul zimbru din Moldova a dispărut în 1762, iar din Transilvania în 1790. În Polonia, ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din în lume în 1927, în Caucaz.
În 1927 mai puţin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toţi în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind ucişi de branconieri după Primul Război Mondial.(sursă Wikipedia).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Refacerea speciei zimbru în România a început la dată data de 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ-Haţeg, judeţul Hunedoara.
Parcul Natural Vânători Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul sau natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.
În momentul de faţă, Parcul Natural Vânători Neamţ este singurul loc din ţară în care zimbrul se întâlneşte în captivitate – în cadrul Grădinii Zoologice din comuna Vânători (efectiv de 6 zimbri), în semilibertate-în cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ ( un efectiv de 21 zimbri) şi 18 zimbri și doi pui născuți anul acesta – în libertate.
Personalul Parcului, Sebastian Cătănoiu şi Ştefan Nemțeanu ne-au fost de un real folos în monitorizarea, coordonarea şi găsirea zimbrilor ce au fost eliberaţi în sălbăticie, într-un areal cu suprafaţă de 160 de hectare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este o şansă unică pentru orice pasionat de natură să fotografiezi aceste maiestuoase animale în mediul lor natural. Faptul că la 100 de km de oraşul meu pot să fac acest lucru este şi mai nemaipomenit.
Dar fotografia de wildlife nu este una simplă. Am experienţă cu fotografia subacvatică unde am avut şansă să fotografiez câteva dintre speciile de animale marine mari sau periculoase.
Ideea de a fotografia zimbri în mediul lor natural nu mi s-a părut prea complicată. Trebuie să recunosc că este prima dată când am făcut acest lucru cu astfel de animale de talie mare, un mascul având în jur de 900 kg şi o înălţime la greabăn de 2m.
Lucrurile s-au complicat în momentul când am ajuns în parcarea Parcului Natural Vânători Neamţ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“ Haideţi repede că au venit zimbri la adăpătoare. Aveţi şansă să le faceţi câteva poze” ne-a spus unul dintre rangeri.
Am luat rucsacii cu echipament, trepiedele şi cu camerele în mâna am luat-o la fugă după ranger. Şedinţa foto se anunţa una precipitată. Am început să verific setările camerei din fugă. Am ajuns la poarta parcului şi am intrat în pădure. Rangerul ne conducea spre zona în care fuseseră văzuţi ultima oară grupul de zimbri. Lumina pătrundea cu zgârcenie printre copacii din pădure. Paşii noştri au făcut ca o căprioară să o zbughescă la goana prin faţa noastră. Am îngheţat… nu am avut nici o reacţie. A dispărut într-o clipă din câmpul vizual. Nici măcar nu am încercat să ridic camera în poziţie de fotografiere. Trunchiurile groase ale copacilor, jocul de lumină şi întuneric din pădure, vegetaţia abundentăţă de la sol ne îngreuna misiunea de a captura imaginile dorite.
Din nou aceeaşi realitate! Nu va fi aşa simplu cum credeam.
Am tras câteva cadre de control, am reajustat setările camerei pentru a fi sigur că am şansaă să fotografiez zimbrii în caz că vor apărea.
Ne-am concentrat simţurile, încercând să ne obişnuim vederea cu condiţiile de lumină din pădure. Am început să călcăm cu grijă, să nu facem prea mult zgomot şi să evităm crengile căzute pe jos.
Zimbrii nu mai erau la locul ştiut aşa că am început să ne răsfiram, eu, Alex şi rangerul, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare de căutare.
După 20 de minute părea că am ratat şansa de a prinde primele cadre cu zimbri. Rangerul ne-a propus să facem un ocol prin pădure şi să ne întoarcem spre sediul rezervaţiei pe altă intrare. După alte zece minute de căutări i-am zărit. Turma era compusă din 8-10 exemplare, masculi, femele şi 2 viţei. Ne-am oprit şi am început să evaluăm scenă. Am tras câteva cadre de test, imaginile nu arătau prea bine. Am revizuit setările mi-am căutat un punct de sprijin pe copacul din apropiere şi am reluat fotografierea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografia de animale sălbatice presupune să foloseşti camera în condiţii mai dificile, temperaturi extreme, umiditate crescută, condiţii meteo ce se pot schimbă rapid sau chiar în situaţii periculoase. Rangerul ne-a instruit la ce distanţă să ne apropiem – maxim 15 m – şi ce să facem dacă zimbrii nu vor fi bucuroşi de oaspeţi. Astfel încât va trebui să ne bazăm pe calităţile camerei şi ale lentilelor pentru a reuşi câteva cadre interesante.
Turma era alertă, ne simţise. Cât ai clipi au luat-o la fugă prin pădure. În ciuda dimensiunilor generoase zimbri se deplasau cu o viteză neaşteptat de mare. A urmat o joacă de-a prinsa amestecată cu de-a v-aţi ascunselea ce a durat circa jumătate de ora. Alergau câteva sute de metri apoi se opreau şi aşteptau, atenţi la zgomotul pe care îl făceam încercând să ne apropiem. În momentul în care ajungeam la circa 30 de metri de turmă, doi masculi se poziţionau între noi şi femelele cu viţei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rangerul ne-a avertizat că pot să pornească spre noi în orice moment. Ne opream ca să îi lăsăm să se obişnuiască cât de cât cu noi, apoi încercam să micşorăm distanţa.
În momentul în care ne apropiam la circa 15 m, turma relua alergarea. După jumătate de ora de alergat prin pădure cu rucsacul în spate, cu trepiedul şi camera în spate, începusem să realizez dificultatea şedinţei foto.
La un moment dat s-au oprit într-un luminiş. Ne-am poziţionat după nişte trunchiuri de copaci ce erau căzute la sol, am montat trepiedul şi am început să fotografiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După acest tur fotografic ne-am întors la sediul Rezervaţiei pentru a ne îmbarca în camioneta de teren şi a merge în căutarea unui alt grup de zimbri ce emiseseră semnal GPS undeva la circa 30 de km de sediu. A urmat un drum de circa 45 de minute, în condiţii de offroad, drum forestier, gropi, treceri prin pârâu.
Ne-am dat jos din cabina destul de înghesuită, ne-am întins membrele amorţite şi am început să evaluăm terenul. În faţă noastră aveam o coamă de deal de vreo 250-300 de metri cu o pantă de înclinaţie de 30 de grade. Arăta destul de abrupt. În vârful dealului se zăreau nişte animale ce păşteau. Unul din rangeri zice într-o doară:
– Doar n-or fi ăia zimbri.
Celălalt ranger l-a liniştit – Sunt vaci!
Aha, ok, dar unde sunt zimbrii? Am presupus că trebuie să fie după coama dealului aşa că am început să urcăm. Între timp am resetat camera şi am revizuit imaginile de test. În stânga noastră se vedea un ţarc cu un adăpost de animale, probabil al vacilor de pe deal. Testând setările am zărit un animal ce stătea culcat în iarba înaltă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am zoomat şi am tras un cadru. Când l-am revizuit rapid am fost surprins să văd că semăna cu un zimbru. I-am arătat pozaă rangerului şi a început să râdă “ S-au băgat la adăpost. Au găsit umbră, cred. Nu am mai văzut până acum aşa ceva.” Zimbrii liberi, intraseră în ţarcul vitelor se și se aşezaseră în umbrar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noi urcam, zimbrii erau poziţionaţi deasupra noastră şi aşezaţi în iarbă, unghiul de abordare nu era cel mai bun. A trebuit să ne mutăm spre dreapta unde aveam o creastă mai înaltă decât poziţia adăpostului. Deşi distanţă era mare, cadrul era mai bun. Sistemul de stabilizare pe 5 axe a fost pus la încercare, deoarece eram la maxim cu zoomul lentilei şi mâna era deja obosită de la cele 2 ore anterioare de urmărire prin pădure. Acum aveam lumina din plin, soarele era chiar deasupra noastră, aşa că am putut creşte viteza peste 1/600 pentru a contracara din zoomul extins.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În momentul în care ne-au simţit în apropiere, zimbrii au început să dea semne de agitaţie şi au decis să plece spre pârâul din apropiere. Numai că nu au mai căutat intrarea. Spre surpriza mea au sărit cu mare uşurinţă gardul de 1,5m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu trebuie să uitaţi că aparatura foto, camera, obiectivele şi alte accesorii sunt doar unelte care vă vor ajută să creaţi imagini deosebite. Un fotograf de wildlife trebuie să aibă viziunea cadrului final dorit şi un ochi ager la schimbările surprinzătoare ale lumii vii. Toate imaginile impresionante vă aşteaptă acolo, afară, în natură. Nu trebuie decât să vă te mobilizați şi să intrați în cadrul natural pentru a fi deja în mijlocul acţiunii.
Trebuie să va înarmaţi nu doar cu aparatură ci şi cu cunoaștințe despre subiecţii pe care doriţi să îi fotografiaţi, despre obiceiurile lor, despre condiţiile din teren. Şi recomand multă răbdare şi prevedere în apropierea de animalele sălbatice (şi cele domestice au reflexe asemănătoare).
În plus, trebuie să aveţi grijă de acesta natură, sunteţi responsabili de ceea ce lăsaţi după voi atunci când plecaţi din cadrul natural.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Această sedință foto a avut loc în cadrul unui proiect al Asociației de Fotografie de Mediu și Ecologie (WEPA), ce are ca scop promovarea parcurilor naționale ale României. Au participat membrii WEPA – Alin Miu si Alexandru Antoniță.
Aparatura fotografică a fost pusă la dispoziție de către Olympus prin MGT Educațional SRL.
Mulțumimri pentru ajutor Administrației Parcului Natural Vânători Neamț, d-lui Sebastian Cătănoiu, director parc și d-lui Ștefan Nemțeanu,sef pază parc.
Detalii despre parc găsiți aici: http://www.vanatoripark.ro
Detalii despre asociație găsiți aici: http://www.wepa.ro


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest