Delta Rhonului și Parcul Național Camargue

Delta Rhonului și Parcul Național Camargue

Camargue sau Delta Ronului este o regiune mlǎștioasǎ din sudul Franței, care se formeazǎ prin despǎrțirea fluviului Ron în mai multor brațe. Suprafața totalǎ este de 930 km ² (145,300 ha). Este una dintre cele mai bine protejate delte din întreaga lume. Întreaga regiune este, de fapt, inclusǎ în granițele Parcului Național Camargue, zonǎ protejatǎ încǎ din 1970.

Camargue adǎpostește o bogatǎ biodiversitate, cu toate acestea delta este renumitǎ în întreaga lume pentru trei specii: o rasă de tauri negri mai mici și mai supli decât cei pentru corida, frumoșii Cheval Camarguais, o rasǎ localǎ de cai albi, alǎturi de cei peste 50.000 de flamingo roz care poposesc în mlaștini în timpul lunilor de vară. Eco și etnoturismul sunt dezvoltate impecabil, în Delta Ronului organizându-se anual Festivalul Camargue care celebreazǎ, cu mare fast, întreaga regiune. În lunile iunie, respectiv noiembrie, are loc Festivalul Cailor din Saintes-Maries-de-la-Mer și Festivalul Taurilor.

Noi am pornit in exploararea zonei din orasul Arles, ce se află la marginea de nord a zonei Camargue. Am apelat la o firma specializată ce organizează safari-uri în zonă. Programările se fac cu o zi înainte(sau mai multe, depinde de sezon) și există 2 intervale de timp – dimineața 09.00-13.00 sau după amiaza(14.00 -18.00). Plimbarea se face cu mașini de teren Land Rover Defender, care sunt amenajate pentru a putea observa și fotografia fauna din parc. Tavanul este decupat astfel încât ai o senzație de open air și, totodata, e suficient să te ridici în picioare ca să ai o poziție de observație foarte bună. Durata este de 4 ore, care trec neașteptat de repede și include o pauză de jumătate de ora în orașul Saint Maries de la Mer. Din punctul meu de vedere, timpul este insuficient pentru a realiza pozele pe care le dorești dar dacă nu ești pasionat de fotografie și te mulțumești doar cu câteva instantanee, cu siguranță nu te vei plictisi.

Caii din Camargue

Prima zona, cea care se intinde în zona suburbană a Arles-lui, este predominant agricolă și poți întâlni multe ferme (Mas) care oferă plimbări călare sau cu trăsura prin rezervație. Aici am avut șansa să întâlnim celebrii cai albi din Camargue precum și celebrii Guardians of Camargue (). Ca să fii gardian al Camargului trebuie să începi pregătirea devreme și am avut ocazia să vedem o școală de călărie pentru copii, cărora li se insufla dragostea pentru aceste animale minunate și atât de celebre. Ni s-a explicat că lucru cu caii este esențial în zonă și necesită o pregătire specială și asiduă pentru a ajunge să stăpânești acești caii semisălbatici.

Viitorii Gardieni ai Camargului_1
Viitorii Gardieni ai Camargului_2

Caii din Camargue sunt preponderent albi dar am aflat că se nasc de culoare maron închis. Pe măsură ce cresc, cailor li se schimbă culoarea din maron în cenușiu și abia la maturitate ajung să capete culoarea albă.

Caii sunt lasați liberi iar pentru lucru se folosesc doar armăsarii. Iepele și mânjii trăiesc în libertate, nu intră niciodată în grajd și se hrănesc, preponderent, cu iarba de pe pășunile salmastre. Iepele rămân gravide în fiecare an, dând naștere la un mânz, foarte rar doi.

Manjii se nasc de culoare maron
Caii devin de culoare alba la maturitate
Iapa cu manz

Odată pe an, toamna, caii sunt adunați, verificați și marcați în țarcuri special amenajate. Este totodată ocazia unei sărbători câmpenești care însuflețește toată populația din zonă.

O manade provensală este o privelişte impresionantă; cuvântul desemnează o cireadă de vite sau o herghelie de cai care cutreieră ţinutul mlăştinos Camargue, aflându-se sub supravegherea unui gardian călare.

Odata ajunsi in Saint Maries de la Mer am avut parte de o scurtă vizită prin oraș și am văzut celebrele arene pentru coride, ce sunt la mare popularitate în zonă. Deși controversate, aceste spectacole fac parte din tradiția locului și au un scop turistic marcant în regiune.

Taurii de Camargue

Camargue este locul de baştină al unei rase unice de bovine. Taurii  de Camargue – reprezintă o rasă adaptată condiţiilor particulare de viaţă de pe aceste meleaguri. Trăiesc în stare de semi-libertate, fiind crescuţi în principal pentru calitatea superioară a cărnii lor. Există chiar o serie de reţete originale pe bază de carne de vită provenită de la aceste animale, reţete foarte apreciate şi de turişti.

Taurii seamănă, aparent, cu celebrii tauri de corrida din Spania. Diferența marcantă constă în poziționarea coarnelor. Taurii de Camargue au coarnele îndreptate în sus și au o lungime considerabilă. Taurii din Spania au coarne scurte și îndreptate înainte, fiind mai dezvoltați și mai agresivi decât cei din Camargue.

Taurii din Camargue au coarnele drepte si mai lungi
Taurii spanioli au coarnele scurte si indreptate inainte

Taurii din Camargue sunt folosiţi la o formă de coridă locală, nesângeroasă, în care tinerii curajoşi denumiţi „razeteurs” trebuie să smulgă o cocardă prinsă între coarnele animalului. Cei mai curajoşi și mai temperamentali tauri nu sunt ucişi, cum se întâmplă în lumea hispanică. De fapt, cei mai apreciaţi au un statut special în rândul localnicilor. Acest gen de întreceri cu taurii datează în regiune încă din secolul al XVI-lea. Am vizitat și un mormânt al unui taur celebru de lângă Arles. Proprietarul a îngropat taurul în picioare cu capul spre nord și a ridicat un mic monument în cinstea curajului său.

Monument funerar pentru un taur celebru

Conform localnicilor, în prezent există trei mari varietăţi în rândul taurilor de Camargue:

-Taurii de rasă pură, care trăiesc liberi şi sunt folosiţi în aşa numita „course provençale” – spectacolul cu tauri descris mai sus.

-Taurii metişi – hibrizi între cei de Camargue şi cei spanioli, destinaţi pentru „capeas”, sau „corrida economică”.

-Taurii de rase pure spaniole şi protugheze destinaţi pentru corridele „clasice”, de tip spaniol.

Taurii din Camargue au șansa să lupte în mai multe coride și sunt la mare preț în rândul fanilor acestor spectacole. Taurii spanioli, pe de alta parte, au șansa să lupte doar odată în coridă, ei fiind sacrificați la final.

Taurii spanioli sunt mai agresivi
Taurii din Camargue
Coarnele sunt elementul distinctiv
Taur de Camargue
Tauri metisi

Stolurile de Flamingo

Camargue este casa celor mai mari concentrări de stoluri de flamingi roz ce cuibăresc în Europa. Aici poposesc în fiecare primăvară peste 50.000 de flamingi grupaţi în mai multe stoluri.

Cuibăresc în zonele mlăştinoase, construindu-şi cuiburile curioase din mâl întărit la soare, astfel încât eventualele creşteri de nivel ale apelor să nu le înece puii.

Sunt adaptaţi de minune la consumul planctonului: îşi umplu ciocurile cu apa bogată în mici organisme şi o filtrează cu ajutorul formaţiunilor care le mărginesc limba şi laturile ciocului.

Mare parte din organismele care constituie planctonul care le serveşte ca hrană sunt crustacei, ce furnizează pigmentul roz care colorează penajul flamingilor.

In perioada cand am ajuns noi, vremea fusese secetoasă, astfel încât apa era mult retrasă din bălți și din canale, zona mlastinoasă era de dimensiuni mari, ceea ce ne-a îngreunat accesul către stolurile de păsări. Dar am putut admira eleganța acestor păsări și mărimea impresionantă a stolurilor.

Flamingo_1
Flamingo_2
Flamingo_3

Parcul Natural Camargue

Flora de aici este tipică sudului Franţei, speciile principale fiind lavanda sălbatică, tamariscul, ienuperii, irişii şi rozmarinul sălbatic.

Lacurile şi lagunele sărate sunt înconjurate de dune de nisip, a căror formă este modelată de vânturi. Aici se formează sarea în urma unui proces natural: apa se evaporă sub acţiunea nemiloasă a soarelui din perioada verii, iar tot ce rămâne sunt imensele „saline” naturale din Camargue. Astăzi, câmpurile saline de la Saint de Girard sunt cele mai mari din Europa, fiind întinse pe circa 11.000 hectare. Producţia lor de sare se cifrează la aproximativ 1 milion de tone anual. Pe timpul iernii, o parte din sărături sunt inundate de apa mării, dar primăvara, odată cu creşterea nivelului apelor dulci ale Ronului, se transformă în mlaştini animate de viaţă.

Celebrul dig marin din Camargue a fost construit în secolul al XIX-lea cu scopul de a crea o barieră protectoare care să împiedice inundarea deltei de către apele marine. Are o lungime de 20 kilometri, la est de el se află câmpurile saline din Saint de Girard, iar la vest este mărginit de dune nisipoase şi plantaţii de aluni, cultivaţi aici pentru a menţine stratul nisipos. Digul are propria sa floră, cu specii vegetale distincte de cele întâlnite pe câmpuri şi în lagune. Este şi un habitat important pentru multe specii de chire, chirighiţe, pescăruşi, ploieri, culici şi ciocîntors.

Pădurile din Camargue acoperă suprafeţe mici de teren , comparativ cu întinderea totală a rezervaţiei, dar joacă, în schimb, un rol foarte important în biotopurile locale. Le găsim de-a lungul Ronului şi pe dunele din Vaccarès. Pădurile oferă habitat pentru diverse specii de mamifere precum rozătoarele, vulpile, mistreţii.

Deltă, Rezervaţie a Biosferei, Parc Natural Regional, loc de vis şi refugiu pentru romantici şi iubitori ai naturii, Camargue a supravieţuit în mod minunat până în prezent, ocrotit de legi dure şi eficiente, pe care ni le-am dori de urgenţă implementate şi în tot mai agresata şi poluata Deltă a Dunării.

surse: Wikipedia/www.ravel.descopera.ro

Pasari din Camargue_1
Pasari din Camargue_2
Pasari din Camargue_3

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest