Balenele din Azore – Între trecut și viitor

Istoria Azorelor pare a fi legată de cea a balenelor, din totdeauna. Vânătoarea de cașaloți este o ocupație tradițională încă din timpuri vechi, dinainte de Moby Dick, iar vânătorii de balene utilizau harponul de mână și lancea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muzeul Vânătorii de balene_2

Muzeul Fabricii de procesare a balenelor este localizat în vechea fabrică, cea a fost înființată în 1942, unde balenele erau transformate în diferite produse industriale – uleiuri, îngrășământ agricol, creme, etc. Tradiția vânătorii de balene are originile în sec al XVIII lea, când vânătorii de balene din america veneau pentru a vâna cașaloți. Fabrica a funcționat între 1942 și 1984 și a fost transformată în muzeu în anul 2007.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mandibula de cașalot – detaliu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mandibula de cașalot

Acesta găzduiește o parte din instalația originală, formată din două boliere, tancuri de ulei, furnalul, generatorul electric, moara, precum și alte structuri industriale. Muzeul este o importantă moștenire pentru Pico, balenele fiind o componentă importantă a existenței acestor oameni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotografii vechi din muzeu_1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotografii vechi din muzeu_2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Generatoarele pe abur
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Boilere

Această tradiție are influențe și în zilele noastre, când urmărirea balenelor este la fel de activă ca și acum 100 de ani. Acum cu un alt scop – turiștii au șansa să vadă balenele de aproape în cadrul excursiilor organizate, o nouă industrie în creștere în Pico.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Turismul – noua industrie din Pico
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muzeul procesării balenelor din Pico

În zilele noastre Azorele sunt unul dintre cele mai mari sanctuare marine pentru balene. Există specii rezidente sau migratoare, ce depășesc 20 de diferite tipuri de cetacee, toate acestea se pot întâlni în apele arhipelagului Azore. Toate aceste specii reprezintă o treime din totalul speciilor de cetacee existente pe planetă. Acest ecosistem cu caracteristici unice merită să fie protejat și conservat.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest