Tarsierii din Bohol – cea mai mică maimuță?

Un alt obiectiv al proiectului nostru din Filipine a fost rezervația de tarsieri din insula Bohol. Tarsierul este o primata ce se înrudește cu lemurienii și care a fost promovat ca și cea mai mică maimuță.

Tarsierii(Tarsius syrichta) de pe insula Bohol sunt monitorizați și protejați de către Philippine Tarsier Foundation.

Datele de contact :The Philippine Tarsier Foundation, Km. 14 Canapnapan Corella, Bohol 6300 Philippines, Website: http://www.tarsierfoundation.org/.

Tarsiidae este singura familie din genul Tarsius. Există 7 specii de tarsieri, toate similare în dimensiune, morfologie și ecologie. Toate sunt primate mici, nocturne, carnivore specializate pentru sărituri și agățări.

Tarsierele sunt cele mai „primitive” reprezentante ale primatelor haplorine, cu fosile ce aparțin perioadei Eocenului. Acestea au fost distribuite pe scară largă, fosilele sunt cunoscute din America de Nord, Europa, Africa de Nord și Asia (Niemitz, 2003).

Speciile Tarsier sunt preponderent arboreale și se găsesc în principal în habitate tropicale, împădurite, cu o creștere densă verticală. Ei folosesc „agățarea verticală și săriturile” între trunchiuri de copaci sau alte suporturi verticale pentru deplasare (Niemitz, 2003).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarsierele sunt primate mici, cântărind între 80 și 150 g. Blana lor este catifelată sau matasoasă, maro cenușie sau maro închis pe spate și gri pe partea inferioară, asemănătoare cu cea a frunzelor sau scoarței moarte. Trăsăturile lor cele mai distinctive sunt capul lor rotund, ochii remarcabil de mari care sunt direcționați înainte, și urechile lor medii până la mari, fără păr și foarte mobile (Feldhamer et al., 1999, Groves, 1989, Niemitz, 2003).

Cel mai remarcabil lucru despre tarsieri sunt ochii lor. Ei au cei mai mari ochi în raport cu mărimea corpului oricărui mamifer. Fiecare glob ocular are un diametru de aproximativ 16 milimetri, care este la fel de mare ca întregul creier al tarsierului, dar fiecare milimetru este important, deoarece tarsierul este o specie nocturnă. Ochii sunt atât de mari, încât nu-i pot roti, așa că au un gât care permite un camp vizual de excepție. Tarsierii își pot roti gâtul cu 180 de grade în ambele direcții, la fel ca bufnițele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarsiersul este singurul primat în întregime carnivor. În timp ce dieta specifică variază de la specie la alta, toți au un lucru în comun: nu mănâncă materie vegetală de niciun fel. Se hrănesc cu insecte, reptile precum șopârle și șerpi, broaște, păsări și chiar lilieci. Deși sunt mici și drăguți, sunt totodată niște prădători de ambuscadă serioși, așteptând în tăcere pentru ca pradă să se apropie și apoi atacă eficient. Pot lovi păsări sau lilieci chiar din aer, din zbor.

Tarsierul filipinez este nocturn; ei vânează noaptea, exclusiv pentru prada animalelor. În timpul zilei, se ascund în goluri aproape de pământ. Atunci când sunt ținute în captivitate, indivizii se pot strânge împreună sau își pot împleti coada. Se crede că trăiesc în grupuri, mai mari decât un bărbat și o femeie. Femela pare să aibă grijă exclusiv pentru tineri, masculii nu sunt implicați în creșterea puilor.

Mai multe articole despre proiectele noastre sunt disponibile pe Blog

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest