PROIECT SOCORRO 2015

Obiectivele proiectului

1. Imortalizarea principalelor specii amenințate din zona insulelor Socorro (Revillagigedo Islands): mamifere marine, rechini, țestoase, pești;

2. Monitorizarea populațiilor de animale marine;

3. Comunicarea nevoilor de refacere a populațiilor de animale marine amenințate;

4. Implicarea comunităților în efortul de protejare prin conștientizarea pescuitului excesiv, a comerțului cu animale pe cale de dispariție și descurajarea consumului de preparate ce au la bază aceste specii amenințate.

 

Destinație Principală

Insulele Socorro, sau Arhipelagul Revillagigedo, așa cum este cunoscut la nivel local, înseamnă 4 insule; San BenedictoSocorroRoca Partida și Clarion.

Aceste insule sunt localizate în Oceanul Pacific, la o distanță de aproximativ 250 de mile de capul peninsulei mexicane Baja; ecosistemul lor unic atrage concentrații mari de specii pelagice și transformă insulele într-un loc spectacular pentru ”întâlniri” marine. Abundența de specii marine numeroase le-a câștigat insulelor titualtura de ”Insulele Galapagos Mexicane”.

 

Destinație Secundară

Cabo Pulmo este un parc marin național situat pe coasta de est a peninsulei mexicane Baja, la aproximativ 100 km de nordul Cabo San Lucas.

Bahía Pulmo este locul în care se găsesc cele mai vechi recifuri de corali de pe întreaga coastă de vest a Americii de Nord. Reciful (cu o vârstă estimată de 20.000 de ani) este cel mai nordic recif din Pacificul de est.

 

Itinerariu

  • 19 – 20 martie: deplasare pe ruta București – Amsterdam – Mexico City – San Jose Cabo
  • 21 martie: îmbarcare alături de echipa Bluewater Photo și a grupului de fotografi participanți pe vasul Rocio del Mar.
  • 21-29: Expediție Socorro Islands
  • 29 – 31 Martie: deplasare în zona rezervației San Cabo Pulmo: scufundări
  • 01 Aprilie: evaluarea comerțului cu produse din specii marine protejate sau amenințate; perioadă de desaturare a organismului de azot înainte de zborul cu avionul.
  • 02 Aprilie – 03 aprilie: deplasare pe ruta San Jose Cabo – Mexico City – Amsterdam – București.

 

Acţiune

Proiectul “Socorro 2015” vizează participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect internațional de fotografie subacvatică. Imaginile realizate în cadrul acestui proiect vor fi donate către Pacific Manta Research Group, asociație de protejare a speciilor marine care au ca scop monitorizarea și identificarea specimenelor de diavoli de mare(Manta Biostris, din arealul vizat.

Activitatea de identificare fotografică este desfașurată de mai mult de 30 de ani de către asociație și până în prezent sunt cunoscute doar 464 de exemplare de diavoli de mare(Manta Biostris). Dintre acestea doar 160 de exemplare au fost văzute de mai multe ori în arealul rezervației. Toate aceste exemplare au fost identificate prin activități ale unor fotografi voluntari.

Scopul acestei prime expediții este de a familiariza publicul larg cu peisajele subacvatice în toată splendoarea lor și, mai ales, cu pericolele la care sunt supuse de către factorul uman. Obiectivul nostru este de a trage un prim semnal de alarmă asupra speciilor pe cale de dispariție și asupra activităților comerciale care au loc în zonă, punând astfel în pericol întregi specii de mamifere marine, diavoli de mare, pești, broaște țestoare, rechini etc.

Ulterior acestei expediții vom realiza expoziții și seminarii care să aibă ca scop dezbateri pe tema protejarii mediului subacvatic. La discuţii vor fi invitate persoane care îşi desfăşoară activitatea în mediul guvernamental, nonguvernamental, de afaceri, academic, mass-media, publicitate şi relaţii publice.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest