Proiect 2017 – Rechinii din Filipine

Expediție 2017 – Insulele regiunii Cebu – Filipine

Destinație Principală

Provincia Cebu se află în partea centrală a arhipelagului filipinez, în regiunea Visayas, la est de Negros și la vest de Insulele Leyte si Bohol. Arealul este compus din insula Cebu împreună cu alte 167 de mici insule, incluzând: Sumilion, Mactan, Olango, Malapascua, Camotes, etc.

Aici găsim o diversitate importantă de plante, animale și minuni geologice, organizate într-o multitudine de arii protejate. Sub apă sunt atoli cu corali, o sumedenie de specii de pești, unele rare: rechinul vulpe și rechinul balenă. Din păcate, ambele specii sunt amenințate cu extincția dar sunt pescuite în continuare de către braconieri.

Obiective

Printre măsurile ce pot contribui la salvarea acestor specii menționăm:

-identificarea exemplarelor din areal,

-promovarea speciilor amenințate prin campanii de responsabilizare a publicului pentru descurajarea cererii de produse și practici ce amenință existența acestora,

-educarea și implicarea activă a localnicilor în acțiuni de conservare a speciilor.

Organizațiile ce se implică activ în protejarea speciilor amenințate de rechini depind în mare măsură de voluntari pentru identificarea exemplarelor, ca parte a efortului global de cunoaștere și protejare a acestor animale.

Itinerariu:

15-16 Martie: Zbor București – Londra – Cebu

17-18 Martie: Scufundări Moalboal, Insula Pescador, cunoscută pentru fenomenul de migrație a sardinelor

19 Martie: Scufundări Oslob, regiune unde localnicii atrag rechini balenă în scopuri turistice, hrănindu-i

20-25 Martie: Scufundări în zona insulelor Panglao, Balicasag, Pamilacan

26-31 Martie: Scufundări în zona insulei Malapascua, regiune cunoscută pentru rezervația marină de rechini vulpe, dar și sanctuar de șerpi marini.

2-3 Aprilie: Zbor Cebu – Londra – București

Acțiuni:

Subiecții proiectului nostru sunt două specii de rechin: Rechinul Balenă și rechinul vulpe:

  • • Rechinul balenă – Rhincodon typus este cel mai mare pește existent, având dimensiuni de peste 10 metri lungime și cântărind peste 20 tone. Rechinul balenă se hrănește cu plancton, filtrând apa cu gura sa mare și are un desen unic de puncte și dungi care servesc ca și amprentă, ce permite cercetătorilor identificarea individuală a animalului.

Fotografiile obținute vor fi încărcate într-o bază de date internațională. Pozele noastre pot fi extrem de valoroase în ceea ce privește comportamentul migrator al rechinului balena în zona Asiei de Sud-Est.

  • • Rechinul vulpe – Alopias vulpinus este rezident în zona insulei Malapascua și este unul dintre cei mai sfioși rechini. Totodată își petrece cea mai mare parte a timpului la adâncimi mari, sub 50-100m, atfel încât este destul de dificil de fotografiat. În acestă zonă există stații de curățare, unde rechinul vine pentru a-și debarasa corpul de paraziți, locuri unde există șanse bune pentru a-l întâlni și fotografia.

Rechinul vulpe este o specie amenințată și rămîne vulnerabilă în special datorită ratei scăzute de reproducere. Curios este faptul că acest rechin dă naștere la doar doi pui, unul mascul și altul femelă. Cum se întâmplă acest lucru, este un mister pentru cercetători.

Se remarcă printr-o coadă lungă, de care se folosește ca un bici cu care amețește prada, pentru a o prinde și a se hrăni.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest