Căluții de mare din Marea Neagră

Autor: Alex Georgescu

Puțină lume știe despre căluții de mare din Marea Neagră că sunt de fapt niște pești și au toate organele unui pește, fiind în același timp singura vertebrată care înoată vertical, cu capul în sus.

Există aproape 50 de specii de căluți de mare, în Marea Neagră, predominant, se întâlnește căluțul de mare comun (Hyppocampus guttulatus).

Acesta poate fi întâlnit în diverse stadii de dezvoltare cu dimensiunea între 8-18cm și cu un colorit ce poate varia de la galben-verzui până la brun-negricios, raportându-se chiar și unele exemplare albi-pestriți.

Este o creatura timidă, ce se sperie ușor și încearcă să-și ascundă privirea, din această cauză, multor fotografi subacvatici li se testează răbdarea până când reușesc să obțină o poză reușită din față sau măcar din profil.

Căluții de mare au o coadă agățătoare (prehensilă), precum cameleonul, cu care se agață de alge și se acorează pentru a nu fi purtat de valuri sau curenți. În timpul înotului coada stă rulată și are rol numai de balansare și ancorare, nicidecum de propulsare. Au o aripioară dorsală mai mare pentru deplasări orizontale și doua mai mici, laterale, pentru deplasări verticale.

Se hrănesc prin aspirarea apei în care se găsesc alge, mici crustacei și alte microorganisme.

Un zvon ce se confirmă în cazul căluților de mare este acela că masculii sunt cei care nasc!

Ritualul de curtare este foarte interesant de urmărit; masculii, când sunt în preajma unei femele vor începe să tremure iar femela poate să îl ignore sau să îi răspundă prin a începe să “danseze”. Însă, de cele mai multe ori, femelele vor răspunde pozitiv invitației masculului și se vor înmulți. Aceasta va transfera icrele (aprox 200) în punga abdominală a masculului unde vor incuba o perioadă de aproximativ 2-4 săptămâni. După acest termen, masculul deschide punga și eliberează puii, fără a se mai îngriji ulterior de ei. Puii cresc relativ repede și în trei luni ating maturitatea sexuală, fiind deja capabili să se reproducă la rândul lor.

Durata medie de viață este de un an sau un an și jumătate, însă în acest timp vor depune ouă de mai multe ori.

În România, căluții de mare sunt specie protejată prin ORDINUL nr. 642 din 15 iulie 2005.

Din această cauză și din efortul comun al biologilor marini și al diverselor ONG-uri, în ziua de astăzi ne bucurăm de o revenire în număr a populației de căluți de mare din Marea Neagră.

_dsc7060

_dsc7208

_dsc7246

_dsc7187

_dsc7067


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest